Zo zoet als suiker

Zo zoet als suiker

Stop met bang te zijn voor fruit en zijn suikers. Want koolhydraten hebben we nodig en we krijgen er voor de prijs van 1 nog energie, vezels, vitamines en mineralen bovenop!

 

Twee stuks fruit per dag is het advies, dan krijg je niet teveel fruitsuikers binnen.

 
 

Waar wij wel bang voor moeten zijn is al het toegevoegde suiker!

 

Gebruik daarom bij voorkeur voeding die weinig zoetmiddelen bevat. Voeg zo weinig mogelijk zoetmiddelen toe en kies bij voorkeur voor natuurlijke ongeraffineerde soorten, zoals honing en gedroogd fruit. Waarom? Hieronder lees je de nadelen van veel suikers in de voeding:

  • Frequent suiker gebruik verhoogt het risico op tandcariës (gaatjes).
  • Suikerrijke voedingsmiddelen verzadigen vaak minder. Het hongergevoel blijft langer weg na het eten van een snee brood met kaas en rauwkost dan het eten van een snee brood met jam.
  • Suikers zijn vaak verwerkt in producten die ook rijk zijn aan verzadigd vet. Deze combinatie zorgt voor de ‘verslaving’.
  • Van alle koolhydraten hebben suikers de hoogste GI (glycemische index). Ze zijn snel afgebroken en daardoor snel in de bloedbaan. Een voeding die veel suikers bevat, zorgt voor snellere wisseling van het bloedsuikergehalte.
  • Het gebruik van suikerrijke producten en dranken zorgt ervoor dat we meer calorieën binnenkrijgen dan gewenst.
  • Suikers leveren geen voedingsstoffen zoals vezels, vitamine en mineralen. En dit hebben we wel nodig voor de verwerking ervan.
  • Aan industriële producten is vaak fructose en/of glucosestroop toegevoegd. Een teveel aan fructose in de voeding is ongunstig voor het hart, de vaten en de gewrichten. Het verhoogt onder andere het vet- en urinezuurgehalte in het bloed.

 

TIP: 1 klontje suiker = 4 gram. Bekijk op een product de voedingswaarde tabel, hoeveel gram staat er achter ‘waarvan suikers’? Bv. 16 gram waarvan suikers. Dat betekent dat er 4 suikerklontjes in het product zitten.
Meer advies over suikers in jouw voeding? Neem dan even contact op!